Tidligere i bystyreperioden vedtok Oslo å søke om å få delta i prøveprosjektet for stemmerett for 16-åringer. Under finner du innlegget mitt fra debatten.

 

Ordfører,

Vi startet forrige bystyremøte med at leder av sentralt ungdomsråd, Balder, presenterte vedtakene fra Ungdommens Bystyremøte. Reflekterte og gjennomtenkte forslag fra ungdom som i all hovedsak er under 18 år. Balder selv er 16. Ingen skal i denne debatten si at 16-åringer ikke er modne nok eller kunnskapsrike nok til å få stemmerett.

 

UBM

Bildekilde

 

Ordfører, stemmerett for 16-åringer har vært en viktig sak for Venstre i flere år, og vi er lykkelige og begeistret for at det nå endelig blir flertall i bystyret for dette.

Noen bruker av og til som argument at vi har en myndighetsalder, en aldersgrense som skal gjelde for alt. Til dette skal vi huske at vi på ingen måte har en aldersgrense i Norge. Den kriminelle lavalder er 15 år. Da er du gammel nok til å forstå Norges lover, og dømmes etter dem. Fra du er 12 kan du jobbe og tjene egne penger, og det tar ikke mange årene før du også er gammel nok til å betale skatt. Den seksuelle lavalder er 16, mens du får ikke kjøpt sprit før du har fylt 20. At aldersgrensen for å stemme skal være den samme som myndighetsalder er det tydelig ingen naturlighet i. Våre 16- og 17-åringer er ferdige med den obligatoriske skolegangen, de kan arbeide, betale skatt og straffes for sine handlinger. Men de får ikke utøve formell innflytelse på hva skattepengene deres skal gå til, eller hvem som skal lage lovene de skal følge. Dette er et paradoks.

 

Ordfører, i 1920 senket vi stemmerettsalderen til 23, i 1946 til 21, i 1967 til 20 og i 1978 til 18. I år feirer vi 100 år med stemmerett for kvinner, og om nye 100 år håper jeg vi kan feire 100-årsjubileum for at Oslo gikk inn for stemmerett for 16-åringer.