Hver dag blir rundt 39 000 jenter under 18 giftet bort. Mange av jentene er bare 12 år. Noen enda yngre.

 

De fleste har fått med seg Plan Norge sin stunt, bloggen til 12 år gamle Thea som skal gifte seg med 35 år gamle Geir. Siden er spredt over hele landet, og har vekket en etterlengtet debatt rundt temaet. I dag var jeg på Plan Norge sin jentekonferanse, med temaet tvangsekteskap. Det var smekk full sal.

 

full sal, Plans jentekonferanse

 

Mannen bak den kinoaktuelle filmen Haram har uttalt at tvangsekteskap er det samme som arrangert voldtekt. Etter denne konferansen er jeg på god vei til å si meg enig med han. De nygifte jentene er ofte under enormt press om å bli gravide kort tid etter at de blir gift, til tross for at de fortsatt er barn, og vet lite om sex og reproduksjon. I tillegg er kroppen til små jenter sjeldent klar for å bære frem et barn, og sjansen for å dø i barselseng eller pådra seg store skader for resten av livet.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

I mange av land hvor det skjer tvangsekteskap i stor skala, er utdannelse nøkkelen til å komme seg ut av fattigdom. Jenter som giftes bort som 12 åringer og får barn, har svært liten  mulighet til å fortsette i skolen, og blant de få som har det blir det så godt som aldri prioritert av den nye familien hennes. Med 14 millioner barnebruder i året, mister vi en hel generasjon i kampen for å løfte de ut av fattigdom!

Sakte men sikkert tar heldigvis flere og flere land steg i riktig retning. Noen land har innført forbud mot ufrivilligekteskap for barn under 14 år. I praksis betyr det dessverre lite, for “frivillig” ekteskap med barn under 14 er fortsatt greit. Og hvor stor mulighet har egentlig den 10 år gamle jenta til å stå i mot familie og foreldre i saker som dette?

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Det finnes mange gode tiltak for å stanse tvangsekteskap for barn. Jentene på bilde over jobber i sitt lokalmiljø, og har stanset oppimot 20 tvangsekteskap. Alle jentene fra ekteskapene som ble stanset, er nå i utdannelse. Vi snakker om helter i idretten. Disse jentene er de ekte heltene.

Samtidig kan vi i stor skala ikke basere oss på enkeltindividers engasjement i saken i det lange løp, og det er fortsatt alt for mange tvangsekteskap som gjennomføres. Det som trengs mest av alt er et sterkt lovverk mot dette, som følges strengt opp. En nulltoleranse mot ekteskap for barn.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Noen av paneldeltakerne

Olaf Thommesen

Sjefen selv, Olaf Thommesen

Plan norge

 

Barnebrud

Plans Barnebrudmagasin

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES