Du har helt sikkert fått med deg at Venstres kulturbyråd, Hallstein Bjercke, er frivillig på Øyafestivalen. Men du visste kanskje ikke at jeg også var det, for andre gang? Onsdag og torsdag har jeg stått totalt 21 timer i baren på Ølparadiset på Øyafestivalen, og møtt utallige festivalglade mennesker. Jeg mener at en viktig del av kulturen, er frivillighet. Derfor er det også naturlig for meg som kulturpolitiker å ta del i den frivilligheten, som er ekstra stor i Oslo i festivalsesongen. Og hvor er det vel bedre å delta for en Venstrepolitiker, enn en musikkfestival på Tøyen, som i tillegg er europast mest miljøvennlige?

I tilfelle du vurderer å være frivillig på Øya neste år, kommer det her en liten oppdatering om hva du kan forvente deg :)

2015-08-12 10.53.56

Påmelding

Påmeldingen som frivillig starter typisk i slutten av mars, på nettsidene til øyafestivalen. Det er stor pågang, og det blir fort fullt, så det lønner seg å følge med! Fordelen er at etter at du har vært frivillig et år, får du muligheten til å forhåndsmelde deg som frivillig. Når du søker, kan du sette opp en prioritert liste over hva du ønsker å jobbe med, og etter opptaket blir du bedt om å si ifra hvilke dager du ønsker å jobbe. Alle må ha to vakter, og får da festivalpass til de resterende to dagene, gratis! Ta med andre ord en titt på programmet før du kommer med ønsker på hvilken dag du vil jobbe, slik at du kan ha fri når favorittartisten din spiller :)

 

Skjermbilde 2015-08-14 kl. 10.23.11

 

 

Øl-kurs

Hvis du får jobbe på Ølparadiset, slik som jeg fikk, vil du mest sansynlig få tilbud om å delta på et ølkurs før festivalen. Dette er ikke noe du må delta på, men om du ikke allerede kan masse om øl, er det kjempenyttig, i tillegg til at det er moro og du får smake på mange ulike typer øl. Ølparadiset serverer 6 ulike slag øl på fat (altså fra tapp), og ca 20 fra flaske. Da er det greit å kunne svare når noen spør om dere selger lys hveteøl, om dere selger glutenfritt øl eller hva du anbefaler hvis man liker Guinness. Men ingen panikk! Folka som jobber der fra Rignes er aldri langt unna, så om du sliter med å svare på noe er det bare å rope på dem.

Snapchat--6293647788066043372

 

På jobb

Du møter opp i frivilliginnsjekken den dagen du jobber. Der får du utdelt t-skjorte, litt stasj, og får på frivilligbånd. Disse båndene må du vise frem for å komme inn på frivilligområdet og festivalen. jobber typisk en lang og en “kort” dag. Dvs en tolvtimersdag og en nitimersdag. Du må sjekke inn begge dagene.

2015-08-14 09.48.32

2015-08-14 10.11.38

Etter dette kommer du inn på frivilligområdet, hvor det jobber enda flere frivillige for å hjelpe til å gjøre din dag perfekt. Her kan du sjekke inn baggen din, hvis du ikke vil ha den med deg. Skal du f.eks være vakt, kan det lønne seg å sjekke den inn. Der du sjekker inn får du også solbriller, vannfalske, solkrem, regnponcho og det meste du skulle trenge i løpet av dagen. Frivilligområdet er også der det blir servert mat når du har pause. Plukk opp en frivilligbrosjyre med kart over området, og beveg deg til posten din.

2015-08-12 11.14.48

Når du kommer til posten din får du opplæring i det du trenger, være seg om det er kassaapparatet, hvordan du tapper en øl eller noe helt annet. Og så er det bare å sette i gang. Dagene starter som oftest rolig, men jeg lover at presset i baren blir høyt utover dagen. Husk gode sko, det er tungt å stå 12 timer i strekk i ballerinasko!

Baren er definitivt et sted for de som liker å jobbe under høyt trykk. Noen dager virker det som om køene aldri forsvinner, og du løper mellom tappekranene for å servere raskt nok. Allikevel er det alltid topp stemning. Etter mine to år med totalt over 40 timer på vakt har jeg aldri hørt noen av de frivillige klage, og gjestene har et humør som gjør det moro å møte dem. I mange servicebransjer møter man en del grinete mennesker. Dette er ikke tilfelle på Øya! Alle vet du er frivillig, og alle er i kjempestemning!

2015-08-12 16.14.27

Så, etter to vakter, er det bare å nye festivalen og kulturlivet for alt det er verdt. Topp stemning, blide folk, god musikk og forhåpentligvis fint vær :)

2015-08-13 19.43.30

Jeg håper du vil vurdere å bidra som frivillig på en av Oslos flotte festivaler, eller kanskje du gjør det allerede?